Wie heeft hondendagen gemaakt?

De hondendagen of hondendagen van de zomer zijn de hete, zwoele zomerdagen. Ze waren historisch gezien de periode na de heliacale opkomst van het sterrensysteem Sirius (in de volksmond bekend als de Dog Star), die Hellenistische astrologie verband hield met hitte, droogte, plotselinge onweersbuien, lethargie, koorts, gekke honden en pech.

Wie heeft hondendagen gemaakt?

De hondendagen of hondendagen van de zomer zijn de hete, zwoele zomerdagen. Ze waren historisch gezien de periode na de heliacale opkomst van het sterrensysteem Sirius (in de volksmond bekend als de Dog Star), die Hellenistische astrologie verband hield met hitte, droogte, plotselinge onweersbuien, lethargie, koorts, gekke honden en pech. Ze worden nu beschouwd als het heetste, meest ongemakkelijke deel van de zomer op het noordelijk halfrond. De zwoele „hondendagen van de zomer kunnen visioenen opwekken van lusteloze hoektanden die bakken in de onderdrukkende hitte, maar de naam heeft niets te maken met hijgende hondjes.

In plaats daarvan is het een terugkeer naar de tijd waarin oude beschavingen de seizoenen volgden door naar de lucht te kijken. De oude Grieken merkten op dat de meest intense hitte van de zomer plaatsvond tijdens de periode van ongeveer 40 dagen in de vroege zomer toen Sirius, de helderste ster aan de hemel, opstond en onderging met de zon. Voor hen was het eenvoudige wiskunde. De toevoeging overdag van de warmte van het oude Grieks van Sirius voor „gloeiend of „scorcher aan de brand van de zon was gelijk aan extreme hitte.

Dog Days Are Over is een van de meest geliefde hits van Florence + The Machine. Nu een favoriet bij fans en een opbeurend volkslied over de hele wereld, werd Florence Welch geïnspireerd om het nummer te schrijven nadat ze elke dag iets speciaals had gezien op weg naar het centrum van Londen. Omgekeerd zei ze dat als het de eerste dag van de hondendagen niet zou regenen, het de komende 40 dagen droog zou zijn. In plaats daarvan verwijzen de hondendagen naar Sirius, de helderste ster in het sterrenbeeld Canis Major, wat „grote hond” betekent in het Latijn en naar verluidt een van Orions jachthonden vertegenwoordigt.

Mijn grootmoeder zei altijd dat als het de eerste dag van hondendagen regende, het de komende 40 dagen elke dag een beetje zou regenen. Ze zei ook dat als hondendagen nat worden, dat als je wonden of open zweren zou moeten hebben tijdens hondendagen, het langer zou duren om te genezen. Behalve dat het de meest prominente ster is in het sterrenbeeld Canis Major (Latijn voor „Grotere Hond), is dit hemellichaam verantwoordelijk voor de oorsprong van de uitdrukking hondendagen, een uitdrukking die millennia heeft doorstaan. De Dog Star, de op een na helderste ster die met het blote oog te zien is, ontsnapte niet aan de aandacht van oude astronomen.

Hondendagen in het zuiden was toen je op slangen moest letten omdat ze hun huid afwerpen en hun ogen een blauwachtige kleur voor hen zouden hebben als gevolg van afstoten en ook niet konden zien of voelen en sneller dan normaal op je zouden slaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt vermoed, nemen de hondendagen hun eigenaardige naam niet aan het weer dat „niet geschikt is voor een hond, of hitte die zo extreem is dat het honden gek maakt. Dus, hebben de Grieken het goed begrepen? Zijn de hondendagen, rond wanneer Sirius opkomt, echt de heetste dagen van het jaar? Volgens de Griekse mythologie was Sirius de hond van de jager Orion, en de oude Romeinen plaatsten de ster in het sterrenbeeld Canis Major (Latijn voor „Greater Dog). Zelfs nadat astrologie en haar invloed op gezondheid en landbouw in belang waren afgenomen, worden de hondendagen nog steeds vaag toegepast op de heetste dagen van de zomer, met de bijbehorende effecten op de natuur en de samenleving.

Sommigen zeggen dat de periode van de hondendagen 20 dagen duurt voor en na de conjunctie van Sirius en de zon. Aanvankelijk gaven oude Grieken de Dog Star de schuld van het zinderende weer, ervan uitgaande dat de helderheid in combinatie met de zon zich manifesteerde in de heetste dagen van het jaar. Zo betekende de term Dog Days of Summer de 20 dagen ervoor en 20 dagen na deze uitlijning van Sirius met de zon 3 juli tot 11 augustus elk jaar.