Welke maanden worden beschouwd als hondendagen?

De „Hondendagen” van de zomer zijn elk jaar van 3 juli tot 11 augustus. Het zijn meestal de heetste en meest ondraaglijke dagen van het seizoen.

Welke maanden worden beschouwd als hondendagen?

De „Hondendagen” van de zomer zijn elk jaar van 3 juli tot 11 augustus. Het zijn meestal de heetste en meest ondraaglijke dagen van het seizoen. We horen vaak over de „Hondendagen van de zomer”, maar weinigen weten waar de uitdrukking vandaan komt. De hondendagen of hondendagen van de zomer zijn de hete, zwoele zomerdagen.

Ze waren historisch gezien de periode na de heliacale opkomst van het sterrensysteem Sirius (in de volksmond bekend als de Dog Star), die Hellenistische astrologie verband hield met hitte, droogte, plotselinge onweersbuien, lethargie, koorts, gekke honden en pech. Ze worden nu beschouwd als het heetste, meest ongemakkelijke deel van de zomer op het noordelijk halfrond. Hondendagen, periodes van uitzonderlijk warm en vochtig weer die vaak voorkomen in juli, augustus en begin september op de noordelijke gematigde breedtegraden. De naam is ontstaan bij de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren; ze geloofden dat Sirius, de hondenster, die gelijktijdig met de zon opkomt in deze tijd van het jaar, zijn warmte toevoegde aan de zon en daardoor het warme weer veroorzaakte.

Hun overtuiging dat honden op dit moment onderhevig waren aan spreuken van waanzin, kan ook hebben bijgedragen aan de naam. Omdat mensen de neiging hadden lusteloos te worden tijdens de hondendagen, werd Sirius geacht een nadelig effect te hebben op menselijke activiteiten. Verschillende berekeningen van de hondendagen hebben hun start overal geplaatst van 3 juli tot 15 augustus en duren 30 tot 61 dagen. Zelfs een passage uit de Ilias van Homerus, waarschijnlijk gecomponeerd in de 8e eeuw voor Christus, verbindt de zomer met het verschijnen van sterren aan de nachtelijke hemel die mensen associëren met honden.

Het uiterlijk van deze ster zou de komst van de heetste dagen van het jaar aankondigen, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de oorsprong van de term „hondendagen van de zomer”. Er werd gezegd dat honden in deze tijd agressie zouden vertonen of gek zouden worden, en hondenaanvallen op mensen zouden toenemen. Hoewel de hondendagen van de zomer meestal de heetste zijn, hebben ze niets te maken met honden of de ster Sirius. Afhankelijk van waar ter wereld je bent, variëren de astronomische hondendagen en de opkomst van Sirius.

In de oudheid werden de hondendagen meestal gerekend vanaf het verschijnen van Sirius rond 19 juli (Julian) tot het verlichten van regen en koele wind, hoewel Hesiodus het ergste van de zomer lijkt te hebben geteld als de dagen voorafgaand aan Sirius's terugkeer. De hondendagen van de zomer vallen samen met de opkomst bij zonsopgang van de Dog Star, Sirius, evenals met warm en zwoel weer. Dus, hebben de Grieken het goed begrepen? Zijn de hondendagen, rond wanneer Sirius opkomt, echt de heetste dagen van het jaar? In plaats daarvan worden de hondendagen puur geassocieerd met de tijd van de piektemperaturen en vochtigheid van de zomer.