Waar kwamen hondendagen van augustus vandaan?

De oude Romeinen noemden de heetste, meest vochtige dagen van de zomer „diēs caniculārēs of „hondendagen”. De naam kwam tot stand omdat ze de heetste dagen van de zomer associeerden met de ster Sirius.

Waar kwamen hondendagen van augustus vandaan?

De oude Romeinen noemden de heetste, meest vochtige dagen van de zomer „diēs caniculārēs of „hondendagen”. De naam kwam tot stand omdat ze de heetste dagen van de zomer associeerden met de ster Sirius. Sirius stond bekend als de „Dog Star” omdat het de helderste ster was in het sterrenbeeld Canis Major (Grote Hond). De hondendagen of hondendagen van de zomer zijn de hete, zwoele zomerdagen.

Ze waren historisch gezien de periode na de heliacale opkomst van het sterrensysteem Sirius (in de volksmond bekend als de Dog Star), die Hellenistische astrologie verband hield met hitte, droogte, plotselinge onweersbuien, lethargie, koorts, gekke honden en pech. Ze worden nu beschouwd als het heetste, meest ongemakkelijke deel van de zomer op het noordelijk halfrond. Waarom hondendagen? Waarom niet een ander dier? Zoals je zou verwachten is er hier wat geschiedenis. Het concept dateert uit de Griekse en Romeinse tijd.

Oorspronkelijk liepen de dagen van 24 juli tot 24 augustus. Men dacht dat dit een slechte tijd was waarin de zee zou koken, wijn zuur zou worden en honden gek zouden worden. Ziekte zou ook toenemen. De data voor deze periode zijn door de eeuwen heen enigszins gevarieerd, waarbij de King James Bible de periode had op 6 juli en eindigend op 5 september.

Oude Romeinen geloofden dat Sirius bijdroeg aan de hitte van de zon en noemden deze extreem hete periode dus diēs caniculārēs, of"hondendagen. Teri Ann De conjunctie van Sirius en de Zon komt niet tegelijkertijd op alle breedtegraden voor, en is niet constant in dezelfde regio gedurende een lange periode, vandaar de variatie in kalenders met betrekking tot de limieten van de hondendagen. De Dog Star, de op een na helderste ster die met het blote oog te zien is, ontsnapte niet aan de aandacht van oude astronomen. De Engelse uitdrukking hondendagen, die in de jaren 1500 de taal binnenkwam, is een directe vertaling van de Latijnse term caniculares sterft, die verwijst naar dit specifieke seizoensfenomeen en is gemodelleerd naar dezelfde term in het Hellenistisch Grieks.

De „Dog Star” bevindt zich in het sterrenbeeld Canis Major, bekend als de Greater Dog, en is de helderste ster die's nachts schijnt. Dus, hebben de Grieken het goed begrepen? Zijn de hondendagen, rond wanneer Sirius opkomt, echt de heetste dagen van het jaar? In de oudheid werden de hondendagen meestal gerekend vanaf het verschijnen van Sirius rond 19 juli (Julian) tot het verlichten van regen en koele wind, hoewel Hesiodus het ergste van de zomer lijkt te hebben geteld als de dagen voorafgaand aan Sirius's terugkeer. Afhankelijk van waar ter wereld je bent, variëren de astronomische hondendagen en de opkomst van Sirius. Ze zei ook dat als hondendagen nat worden, dat als je wonden of open zweren zou moeten hebben tijdens hondendagen, het langer zou duren om te genezen.

Omgekeerd zei ze dat als het de eerste dag van de hondendagen niet zou regenen, het de komende 40 dagen droog zou zijn. Deze traditie zet zich voort in de Harry Potter-serie; Sirius Black's Animagus-vorm is een grote zwarte hond. Sirius is een ster in een groep sterren die het sterrenbeeld Canis Major vormen, wat betekent „Grotere hond. Sommigen zeggen dat de periode van de hondendagen 20 dagen duurt voor en na de conjunctie van Sirius en de zon.