Welke maanden zijn hondendagen?

De term „Hondendagen” verwijst traditioneel naar een periode van bijzonder warm en vochtig weer die zich voordoet tijdens de zomermaanden juli en augustus in de. De hondendagen of hondendagen van de zomer zijn de hete, zwoele zomerdagen.

Welke maanden zijn hondendagen?

De term „Hondendagen” verwijst traditioneel naar een periode van bijzonder warm en vochtig weer die zich voordoet tijdens de zomermaanden juli en augustus in de. De hondendagen of hondendagen van de zomer zijn de hete, zwoele zomerdagen. Ze waren historisch gezien de periode na de heliacale opkomst van het sterrensysteem Sirius (in de volksmond bekend als de Dog Star), die Hellenistische astrologie verband hield met hitte, droogte, plotselinge onweersbuien, lethargie, koorts, gekke honden en pech. Ze worden nu beschouwd als het heetste, meest ongemakkelijke deel van de zomer op het noordelijk halfrond.

Verschillende berekeningen van de hondendagen hebben hun start overal geplaatst van 3 juli tot 15 augustus en duren 30 tot 61 dagen. Omdat juli doorgaans een van de stilste maanden van het jaar is voor aandelenhandel, wordt de term soms gebruikt voor de lethargische zomermarkten. De hondendagen van de zomer vallen samen met de opkomst bij zonsopgang van de Dog Star, Sirius, evenals met warm en zwoel weer. Afhankelijk van waar ter wereld je bent, variëren de astronomische hondendagen en de opkomst van Sirius.

Dit kan hebben bijgedragen aan het voortzetten van de associatie tussen honden en het warme weer, waardoor het gebruik van de uitdrukking „hondendagen” werd aangemoedigd om de tijd van het jaar te beschrijven. Zelfs een passage uit de Ilias van Homerus, waarschijnlijk gecomponeerd in de 8e eeuw voor Christus, verbindt de zomer met het verschijnen van sterren aan de nachtelijke hemel die mensen associëren met honden. Deze straffend hete zomerdagen ontlenen hun naam aan een oud geloof over de helderste ster aan de hemel, niet aan de neiging van honden om rond te luieren in de hitte. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen begonnen de hondendagen rond de tijd van het jaar dat Sirius aan de nachtelijke hemel verscheen, die voor hen bijna 19 juli was.

Oude Romeinen geloofden dat Sirius bijdroeg aan de hitte van de zon en noemden deze extreem hete periode dus diēs caniculārēs, of"hondendagen. Sirius staat laat op in de donkere, vloeibare luchtOp zomeravonden, ster van sterren, Orion's Dog noemen ze het, heldersteVan allemaal, maar een slecht voorteken, dat warmte en koorts brengt aan de lijdende mensheid. De uitdrukking „hondendagen van de zomer” wordt de afgelopen 500 jaar in de Engelse taal gebruikt nadat hij uit het Latijn was vertaald. In de oudheid werden de hondendagen meestal gerekend vanaf het verschijnen van Sirius rond 19 juli (Julian) tot het verlichten van regen en koele wind, hoewel Hesiodus het ergste van de zomer lijkt te hebben geteld als de dagen voorafgaand aan Sirius's terugkeer.